Du kender det helt sikkert! At sidde til et møde, et seminar eller et webinar og få præsenteret en PowerPoint, som er så håbløs forældet i design og indhold, at det nærmest gør ondt i øjnene. Eller er så ufattelig kedelig at se på, at du skal koncentrere dig ekstra for ikke at falde i søvn.


Hånden på hjertet, for nogle betyder en velproduceret PowerPoint umiddelbart ingenting – eller gør det? For langt størstedelen giver en dårligt opsat præsentation en fornemmelse af, at dét der bliver præsenteret, ikke er gennemarbejdet materiale, at indlægsholderen virker useriøs eller at firmaet bag indlægsholderen fremstår som amatør fremfor professionel – selvom det slet ikke behøver at være sandt.


Du kan have det vigtigste og mest interessante budskab og en masse fagligt og kompetent på hjertet. Men hvis din PowerPoint ligner noget, der er gravet frem fra 90’erne og den ikke har et gennemgående design, der inviterer publikum ind, så har du svært ved at få dit budskab til at fænge.
Jeg har arbejdet med præsentationer i snart 15 år og jeg får jævnligt et slidedeck mellem hænderne, som måske er designet engang i 00’erne. Jeg ser ofte virksomheder – store som små – som ikke har en template, der er konsistent og hensigtsmæssig at bruge på tværs af afdelinger.
Det resulterer ofte i, at en virksomhed pludselig har flere små kreative PowerPoint-designere siddende, som laver deres egen version af firmapræsentationen. Pludselig er der animationer, farver, billeder og modeller med i præsentationen, som aldrig har været tiltænkt i den oprindelige ide. Og så har vi balladen.


Langt de fleste virksomheder anvender Microsoft PowerPoint, og der findes rigtig mange eksempler online på, hvordan du kan optimere og forbedre dine præsentationer.


Her får du mine 5 vigtigste råd:
1. FORMAT

Sørg for at din PowerPoint står i 16:9 format (widescreen) – og for guds skyld ikke i 4:3 format, som er det gamle og udgåede skærmformat. Det er en simpel lille øvelse, der med få klik får din præsentation til at fremstå langt mere professionel.


2. TEKST
Hold nu igen med alt den tekst! Fakta er, at vi som mennesker LÆSER, når vi ser en tekst. Det kan vi ikke lade være med. Og har du et slide med en masse tekst, så vil dit publikum helt automatisk begynde at læse. Læser de, så hører de ikke det, du siger.
Meningen med en PowerPoint præsentation er, at du skal FORTÆLLE og bakke din fortælling op med at vise korte sætninger og illustrationer. Du kan også vælge kun at have illustrationer og billeder og så bare fortælle indover. Det er en disciplin i sig selv, som kræver en vis øvelse. Kan du det og føler du dig stærk i det, så klø på. Men læs lige mit råd nr. 5, før du går i gang 😉

PPT_megettekst

3. ANIMATIONER
PowerPoint har over 150 forskellige animationer. Nogle brugere lader til at have gjort det til deres personlige mål, at få alle animationer aktiveret i deres præsentation.
Det får præsentationen til at se forældet og uprofessionel ud. Og så er det distraherende og trættende for dit publikum at se på. Og så gør du det i øvrigt ikke nemt for dig selv, hvis du har en masse animationer, du skal klikke igennem.
Det betyder ikke, at du IKKE må have animationer i din præsentation. Alt med måde. Og anvender du dem korrekt, kan de sagtens understøtte dit budskab på en stærk måde og endda bruges til at highlighte områder, som er vigtige.


4. FARVER
Du behøver ikke at være en ekspert i farver, for at gøre din PowerPoint mere interessant at se på.
En tommelfingerregel er, at det skal være nemt at læse. Skarpe ’kradsfarver’ som neon, orange, limegrøn eller lignende er ikke specielt gode at anvende – hold dig fra dem. Jeg anbefaler at bruge en mørk farve (sort eller mørkegrå) til din brødtekst og en kontrastfarve, som du kan bruge i dine overskrifter og grafikker. Gerne en farve, der matcher med dit logo, så du får genkendelighed og balance i dine slides (medmindre dit logo er neongrønt - men så skal vi starte et HELT andet sted).

Microsoft har faktisk prædefineret nogle farvepaletter, som du med fordel kan gå ind og vælge, hvis du er en lille virksomhed, som ikke har en designmanual med prædefinerede farver.

PPT_donts

5. BILLEDER OG FONTE
Brug altid billeder og grafikker i høj kvalitet. Pixelerede billeder, du har klippet fra nettet, er bare et no-go. Både pga. rettigheder, men i høj grad også pga. kvalitet. Hvis du ikke kan finde et godt billede i en ordentlig kvalitet – så lad hellere være med at sætte noget ind. Find en god billedstil og hold dig til den. Og lad gerne billederne gå til kant ved at skalere dem – ikke trække i dem.
Fonten bør altid være letlæselig – hold overskriften i min 40 pkt. og brødteksten bør ikke være mindre en 18 pkt. Hvis du er tvunget til at sætte brødteksten ned i størrelse pga. pladsmangel, er det en god indikation på, at du har for meget tekst på dit slide.


Med disse 5 råd vil jeg mene, at du kan komme et stykke hen ad vejen, med at optimere din præsentation. Men design er jo en disciplin i sig selv - det er præsentationer også. Hvis du ikke besidder evnerne, så få hjælp fra nogle professionelle.


Vi giver dig gerne et overslag på at få tunet din præsentation og tilbyder også et ”klippekort”, så du kan trække på os, når behovet opstår. Det er godt givet ud og kan være med til at give dig den respekt, du helt sikkert fortjener, når du skal op på ’ølkassen’.

Dette vil du måske også kunne lide

5 bud: Sådan skaber du en stærk relation mellem mennesker og brands
5 bud: Sådan skaber du en stærk relation mellem mennesker og brands
20 juli, 2021

Måske det er mange år siden, du var på din første date, måske du er hyppig bruger af Tinder og andre datingtjenester? Me...

"Syv år - så ved man et og andet"
"Syv år - så ved man et og andet"
29 oktober, 2020

Sådan sagde Sofie Gråbøl i den super hyggelige og klassiske danske film ”Den Eneste Ene”.

DREAMFORCE - DAY 2
DREAMFORCE - DAY 2
22 september, 2022

Er det en sekt eller software? Efter to dage på Dreamforce, er man nødt til lige og stoppe op og kigge på sig selv, for ...